The Train of Death

Dödsdansen som genre har en lång historia inom konsten, musiken och teatern. Döden som obevekligt hämtar ALLA, ung som gammal, rik som fattig, kung eller slav. Döden som källa för konstnären eller författaren är outtömlig. När vid nuddar vid det ämnet så rör vi vid något gemensamt, det måste stå oemotsagt, för ingen är odödlig. Punkt slut. Spangenbergs “The train of death” har dessutom en ytterligare dimension. Alla Spangenbergs barn förlorades i en dödlig sjukdom, vilket kan förklara barnen i tågets första led. Och som sagt; i dödens följe finner vi präster och kungar, blandat med bönder och fattiga. Döden är ett viktigt tema i Rådströms kvartett. Mycket centralt. Gustav Spangenberg’s 1876 painting, “Der Zug des Todes” (The Train of Death) at the Alte Nationalgalerie, Berlin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *